Hartiasuojien valinta

Hartiasuojien valinta

Jenkkifutiksessa, kuten missä vaan muussakin kontaktilajissa varusteiden valinta on tärkeää. Monesti etenkin uusilla pelaajilla varusteiden kanssa valinta aiheuttaa kuitenkin harmaita hiuksia. Tulee olla oikeanlainen kypärä, hammassuojat, hanskat, harttarit, nappikset, polvarit, suojahousut, pelihousut ja vyökin pitäisi hankkia..

Samaan aikaan joukkueen konkarit miettivät pitäisikö tilata muutamaa grammaa kevyempi facemaski. Toki monien näkee edelleen painavan kymmenen vuotta seurassa pyörineillä, kolme kokoa liian suurilla hartiasuojilla, eikä paljon näytä menoa hidastavan. Loukkaantumisriskin pienentämiseksi ja oman mukavuuden lisäämiseksi suositeltavaa on löytää kuitenkin juuri itselle sopivat hartiasuojat, joilla pelaaminen on mukavaa.

Hartiasuojat ovat kypärän lisäksi niitä suurimpia hankintoja varusteita miettiessä. Mutta miten löytää juuri ne itselle ja omalle pelipaikalle sopivat mallit. Miten tiukasti niiden tulee istua? Täytyykö niiden ulottua olkapään päälle vai sen yli? Mm. nämä kysymyksen nousevat monen mieleen niitä omia hartiasuojia etsiessä.

Valmistajia ja malleja löytyy useita ja vuosittain tulee uusia, joten valinnanvaraa kyllä löytyy. Hinnat aikuisten hartiasuojilla alkavat noin 150e ja ylärajaa hinnalle on vaikea määrittää. Kalleimmat perushartiasuojat liikkunevat 450e paikkeilla, mutta noitakin voidaan tilauksesta teettää eri värisillä pehmusteilla tai remmeillä, tai muuten malliltaan modattuna, jolloin hintakin hilautuu ylemmäs.

Mihin sitten ainakin tulisi kiinnittää huomiota hartiasuojia valitessa? Harvemmin kukaan onnistuu valitsemaan itselleen oikeanlaiset ja istuvat pädit vain valitsemalla verkkokaupan listauksesta ensimmäiset vastaantulevat. Huomioitavia asioita valinnan suhteen on lukuisia.

Helpoiten valikoimaa hartiasuojia valitessa voi lähteä purkamaan oman pelipaikan avulla. Tarjolla on erilaisia suojia linjapelaajille, ”taito”paikkojen pelaajille, linebackeille ja running backeille. Naisille on saatavilla Douglasilta kupillisia harttareita. Useat naispelaajista pelaavat kuitenkin miesten harttareilla paljon laajemmasta valikoimasta ja ominaisuuksista johtuen.

WR/QB hartiasuojat ovat yleensä muita kevyemmät, olkapään läpät ovat pienemmät ja rintaosa kapeampi, mahdollistaen käsien ja yläkropan mahdollisimman laajan liikkuvuuden.

Skill ja RB/LB suojat omaavat myöskin pienemmät olkapäiden suojaläpät, mutta ne ulottuvat alemmas antaen enemmän suojaa kontaktitilanteissa.

All Purpose harttareissa on useasti suuremmat suojat olkapäille. Käsien liikkuvuus ei ole aivan yhtä esteetön kuin kahdessa aiemmin mainitussa suojassa, mutta AP harttarit antavat enemmän suojaa ja sopivat loistavasti etenkin TE/FB/LB/OL/DL pelipaikoille.

Linjapelaaajien hartiasuojat antavat kaikista suurimman suojan pelaajalle. Hyökkäyksen ja puolustuksen suojat eivät eroa toisistaan. Linjasuojissakin on eroja eri valmistajien osalta mm. suojien painossa ja koossa.


Hartiasuojien painoissa on huomattavia eroja. Toki linjamiehen harttarit painavat järjestään enemmän rankemman pehmustuksensakin puolesta kuin pienet rissuharttarit. Kuitenkin painoeroa löytyy melkoisesti pelipaikoittainkin. Tietyt WR hartiasuojat saattavat olla huomattavasti toisen valmistajan vastaavia kevyemmät.

Harmittavan usein pelaaja valitsee oman budjetin kalleimmat ja hienoimmat hartiasuojat. Todellisuudessa ei ole merkitystä paljonko käytät pädien hankintaan rahaa, tai kuinka coolilta näytät jos ostamasi hartiasuojat eivät palvele tarkoitustaan kentällä. Tämän vuoksi on syytä kiinnittää huomiota istuvuuteen. Ehkä tärkein kysymys tässä kohtaa on: onko suojien kanssa hyvä olla ja ovatko ne oikean kokoiset?

Kaikista joukkueista pelaajilta löytyy laaja repertuaari eri valmistajien eri malleja eri pelipaikoille, joten suositeltavaa on ensimmäisiä omia suojia ostaessa kokeilla mahdollisimman monia erilaisia joukkuekavereiden harttareita, joiden joukosta löytää juuri ne itselleen sopivat. Eikä haittaa jos se sopiva malli ei ole enää myynnissä, vastaavia ja päivitettyjä versioita löytyy varmasti, tässä asiassa voit kysyä neuvoa vaikka sähköpostitse info@soikeegear.fi

Jokaiselta valmistajalta löytyy myös hartiasuojiin googlen (tai Soikeen sähköpostin ????) kautta mittataulukot, joiden avulla oma koko on helppo määrittää, jos sopivia sovitettavia hartiasuojia ei ole

Comments

Sign in in order to write a comment